Höga kustens världsarv

Det finns en rad portaler om att bila i Europa eller turista i en specifik europeisk stad, ex Bilsmester.net. Däremot finns det relativt få svenska portaler om att semestra i Sverige. Vid en sökning på Google på ”Bila i Höga Kusten” är det framförallt reportage från magasin som presenteras. Ett av de bättre reportagen är det som Vibilägare gjort med titeln ”Upptäck Höga Kustens världsarv”. (Världsarvet börjar vid Höga kusten bron och går sedan upp till fiskelägret Skeppsmalen) De sevärdheter som de lyfter upp är:

Skuleberget

Om man åker tre mil norr om Högakustenbron kommer man till Skuleberget. Berget är 294 meter högt och på 160 meters höjd ligger den grotta som de flesta turister väljer att besöka. Via slingriga grusstigar börjar vandringen uppåt. Det ser lätt ut från början – men ska bli något svårare ju högre upp man kommer. Det blir brant, smalt och inte alls lika barnvänligt som i början. Vill man göra det lättare väljer man istället linbanan. Går man från sydsidan kan man även gå upp via slalombacken. På toppen möts man då av topprestauranger där man kan köpa välförtjänt fika.

Väl uppe bjuds man på fin utsikt över Höga kusten och har man tur kan man få berättat för sig någon av de sägner som finns kring grottan. Bland annat finns berättelser om rövarguldet som ska finnas gömt där – och visst kan man se det glittra på avstånd om solen ligger rätt efter ett regnväder.

Fiskeläger

Det finns en mängd pittoreska små fiskeläger jämns med kusten. Ett exempel är Berghamn där man fortfarande bedriver fiske. Ha med kontanter för är inte fiskaren hemma lägger du pengarna i en burk och tar den fisk du önskar köpa.

Ett annat fiskeläger är Bönhamn. Otroligt mysigt och fint område med allt från loppis till strandkrog. Utmärkt ställe att stanna till på för att njuta av naturen i lugn och ro. Antingen genom en fikapaus i ett litet café eller genom en strandpromenad.

Även Norrällsviken nämns i reportaget. Här finns mängder av sjöbodar och fiskebodar som på senare tid byggts om till att vara året-runt-boende.

Ulvön

En ö som ligger strax utanför Örnsköldsvik och som inte minst blivit känd för sin surströmming. Åk hit över dagen med en mindre färja, ät på någon av restaurangerna och åk hem efter att ha utforskat ön. Eller varför inte hyra en stuga eller boende någon dag. Ett ”måste” för de som älskar surströmming då det minst sagt dominerar ön under de månader som det äts.

Har man intresse för surströmming kan man även besöka surströmmingsmuseet som ligger i Skeppsmalen. Ett fiskeläger som ligger ca en mil nordost om Örnsköldsvik.